fbpx

Hvordan du får et NIE-nummer og residencia i Spanien

Drømmer du om at købe hus i Sydspanien? Det kan vi godt forstå. Du kan sidde på din helt egen terrasse med dine helt egne havemøbler, lave din helt egen mad i eget køkken eller på grill og ikke mindst besøge huset, lige så tit som du overhovedet har lyst og tid til. Alt sammen på dine helt egne præmisser.

Udover det skal du ikke spekulere på, om du kan få et hotelophold på nogle bestemte datoer, priserne på det og meget mere. Du skal blot bekymre dig om flybilletten. Noget, som i øvrigt kan gøres meget billigt, hvis du er i god tid.

Men for at købe hus i Spanien skal du også gøre dig en del overvejelser. For det første skal du afgøre med dig selv, hvor i Spanien du vil bo. Spanien er et meget alsidigt land med mange regioner. Altså skal stedet passe til dit temperament.

Du skal også huske på, at jo mere populært området, du flytter ind i er, jo større chance er der for, at der er mange turister, der også bor der. Du skal også skaffe dig et NIE-nummer og residencia, da man ellers ikke kan købe hus ifølge de spanske myndigheders regler. Og det er faktisk det vigtigste, når du skal til at købe hus i Spanien.

Derfor har vi lavet en lille guide til dig, som kan fortælle dig om de vigtigste ting angående NIE-nummer og residencia. Dermed kan du trygt gå i gang med dit boligkøb.

Hvad er NIE-nummer?

Når du skal til at købe dig et hus i Spanien, er det vigtigt, at du først sørger for at ansøge om et NIE-nummer. Et NIE-nummer er et nummer, som altid starter med bogstavet X, og derefter følger der syv cifre. Man kan lidt sammenligne det med det danske cpr-nummer.

Grunden til, at det så vigtigt at anskaffe sig et NIE-nummer, hvis man har øjne på det spanske boligmarked, er, at et NIE-nummer er det, som du bruger når du skal købe bil, hus, vælge læge, få et job og meget mere. Man skal også have et NIE-nummer, selvom man ikke vil bo permanent i Spanien.

Du kan hente ansøgningsformen på den lokale politistation. Ansøgningen er på spansk, og derfor skal man lige være opmærksom på, hvad de forskellige ting betyder. Dog kan du godt skrive dine svar på engelsk. Når du skal op på politistationen, skal du lave to udfyldte ansøgninger og tage dit pas med samt to fotokopier af dette.

Vær i god tid, når du skal have NIE nummer

Det er forskelligt, hvor tidskrævende det er at ansøge fra område til område. Derfor er det klogt, at du i forvejen hører den lokale politistation om deres ansøgningsprocedure. Nogle steder skal man være der to timer før stationen åbner for at kunne få en plads i køen. Nogle steder kan man dog booke en tid på politistationen, så man slipper for at stå i kø det meste af dagen.

Når dine papirer skal hentes, er det vigtigt, at du tjekker op på, hvornår dette skal gøres. Det afhænger igen af det område, som du har søgt i, og nogle steder kan det tage helt op til seks uger. Husk også, at du får en stemplet kopi af din ansøgning, som du skal vise frem med dit pas, når du skal hente dit certifikat.

Ifølge regler fra 2007, skal der foreligge NIE-nummer ved skødeskrivning. Hvis ikke, kan der komme ekstra udgifter. Samtidig skal NIE-nummeret være der ved selve handlen. Før i tiden havde man en måned, men det er der lavet om på. Igen en vigtig grund til at anskaffe NIE-nummer så hurtigt som overhovedet muligt.

Du kan heldigvis også få hjælp til det, og hvis du alligevel har en advokat tilknyttet i forbindelse med boligkøb, så kan du slå to fluer med et smæk.

Her kan du se en video fra Advokatkontoret.es der forklarer hvad et NIE nummer er og hvordan du får det

Hvad er Residencia?

Residencia er dét, som du søger, når du spenderer mere end 183 dage om året i Spanien. Det er ikke afgørende, om dagene er sammenhængende. Du kan altså ikke bruge 182 dage dernede i træk, rejse hjem og komme tilbage kort tid efter.

Hvis du spenderer alle disse dage dernede i varmen, vil du altså blive betragtet som resident. Det er af skattemæssige årsager, at man skal registreres som resident i Spanien, men det kommer slet ikke til at gå ud over dine rettigheder her i Danmark. At være resident i Spanien er nemlig ikke det samme som at have et statsborgerskab.

Før den 28. marts 2007 skulle man have et residencia-kort. I dag er reglerne således, at du skal have et residencia-certifikat. Det betyder, at du ikke længere skal rende rundt med et kort i pungen, hvilket også er enormt praktisk, da du derfor ikke risikere at smide det væk. Det betyder også, at der ikke længere er en lang proces, indtil du får dit kort.

For at få dit residencia-certifikat skal du anmode om at blive registreret i Centralregisteret for Udlændinge. Det gør du på det lokale udlændingekontor i byen, hvor du bor i Spanien, eller hos det spanske nationalpoliti, også kaldet for Policía Nacional.

Sæt rigeligt med tid af til at få dit residencia

Det er vigtigt, at du afleverer ansøgning inden for de første tre måneder af dit ophold i Spanien, da ansøgningen ellers ikke vil gå igennem.

Det er også vigtigt, at du er i god tid under de tre måneder. Du skal nemlig ringe ind til Centralregistret eller nationalpolitiet, da du skal bestille en tid. Det kan ofte tage meget lang tid, nogle gange en hel måned, men til gengæld slipper du for at stå i kø. Gør det derfor gerne med det samme.

På selve dagen, hvor du har din tid, skal du blot møde op med dokumentation. Det er dit NIE-nummer, pas og så videre. Du kan høre Centralregistret nærmere, hvis du er i tvivl om hvilke eksakte dokumenter, der skal med.

Når du så har fået din ansøgning igennem, vil du efter noget tid modtage dit residencia-certifikat. På certifikatet vil dit navn, adresse, nationalitet, NIE-nummer og udstedelsesdagen stå på.

Hvis du engang skal sælge din bolig, slipper du også for at betale fem procent i skat, hvis du kan fremvise, at du har residencia.

Skattepligt i Danmark

Hvis man flytter helt fra Danmark og ned til Spanien, behøver du ikke som udgangspunkt at oplyse de danske myndigheder, at du har residencia i Spanien. Dog skal man opgive sin nuværende, danske bopæl, og derved vil ens skattepligt i Danmark ophøre. Dog kan det være, at du stadig har nogle skattemæssige forpligtelser i Danmark, såsom sociale pensioner, aktieudbytte, renteindtægter, ejerbolig og så videre.

Opstår der en tvivl om, hvor man har sit hjemsted skattemæssigt, bliver der lagt vægt på ens sædvanlige opholdssted, nuværende bopæl, hvilket land der har ret til at beskatte ens indkomst samt, ikke mindst, ens statsborgerskab.

Ens residencia kan være en vigtig faktor, da den kan være med til at afgøre, om man har sine livsinteresser i selve Spanien. Det er heldigvis kun i få tilfælde, at man er nødt til at lave sådan en undersøgelse, og det er ikke afgørende for, om man kan købe bolig i Spanien, hvorvidt man har residencia eller ej.

Søg juridisk hjælp

Hvis det er svært for dig at finde hoved og hale i systemet, er det altid en god idé at søge juridisk hjælp.

En advokat kan hjælpe dig med en række ting, hvis du f.eks. får problemer med at få dine ansøgninger igennem. Det er også relevant at få en advokat til at kigge på sagen, hvis du skal have hjælp til køb af bolig, kontraktskrivning og testamenteoplysninger. Du skal nemlig selv sørge for, at den bolig eller grund, som du køber, ikke har en gæld eller anden pengemæssig hæftelse over sig.

Det kan ende med, at gælden bliver dit ansvar, og det er langt fra alle, der har et økonomisk råderum til at tage sig af den slags oveni et boligkøb.

Det fungere lidt anderledes end i Danmark

Hvis du gerne vil overtage et byggeprojekt, som allerede har en gæld over sig, er det også vigtigt, at du søger juridisk hjælp til overdragelsen. Det er vigtigt at huske på, at man i Spanien har andre regler. Det kan godt være, at man er et bolig-geni hjemme i Danmark, men det kan ikke forventes, at andre lande fungere præcis som vores system.

Selvom både Spanien og Danmark er med i EU, er det heller ingen garanti for, at du som borger blot kan købe en bolig i Spanien, uden at det betyder noget skattemæssigt. Derfor er det vigtigt at blive rådgivet juridisk af en advokat, som kan hjælpe dig med at foretage de rigtige valg.

Du kan også hyre et gestoria i Spanien, som kan håndtere alt det bureaukratiske og administrative, når du skal anskaffe et NIE-nummer og residencia. Det er et godt alternativ for dem, som ikke har tiden til at gå igennem alt det administrative i sådan en ansøgningsproces. En gestor koster cirka 100 euro.

Scroll to Top