Man skal ikke lytte til C. V. Jørgensens ”Costa del Sol” mange gange, før man får lyst til at flygte fra den danske kulde og ned til sydens sol. Og flere og flere danskere gør det tilmed. Der er en klar stigning i danskere, som får lyst til at købe egen bolig i Spanien, og det er heldigvis også meget nemt.
I Spanien har man anerkendt, at de har en reel vare i boliger til turister fra andre lande, og derfor er det heller ikke en besværlig proces at få lov at købe disse boliger.
Med det sagt er det dog ikke altid til at gennemskue de senere udgifter ved at have bolig i Spanien. Heldigvis er Spaniens regler meget omfavnende, når det kommer til boligsalg. I Spanien er boliger ofte billigere end i andre sydlige lande.
Derudover er Spanien også et billigere land, når det kommer til forbrug. Supermarkeder har fair priser og høj kvalitet. Så det er ikke der, at budgettet kommer på prøve.
Ejendomsskat i Spanien
I Spanien betaler man som ejendomsejer noget, der hedder Impuesto Sobre Bienes Inmuebles – også kaldet for IBI. IBI er en afgift, hvor der betales 150 – 400 euro om året. Det er en lokal afgift, som skal betales, uanset om du er bosiddende i Spanien eller i Danmark. Du betaler altså også denne afgift, selvom du måske kun besøger din bolig en til to gange om året. Udgiften bliver udregnet i forhold til din grunds ejendomsværdi.
Udgiften bliver fastsat af kommunen, så nogle steder kan du altså få det samme grundareal, men med en billigere IBI. Du kan i forvejen høre den kommune, som du vælger at bosætte dig i, om, hvad deres gennemsnitlige IBI er per kvadratmeter.
IBI er en administrativ fastsat afgift, som normalt er meget lavere end markedsværdien.
Din personlige indkomstskat
IRNR, også bedre kendt som Impuesto sobre la Renta de No Residentes, er den skat, som udregnes ud fra din personlige indkomstskat. Ejer man en ejendom, men er man ikke bosat i Spanien, og tjener man ikke penge på at udleje ens bolig, eller får man ikke indtægter andre steder i selve Spanien, bliver ens skat beregnet ud fra ejendommens værdi.
Nu vil vi forklare hvorledes. Skatten er fastsat som 19 procent eller 24 procent, hvilket er en fast procentsats af ejendomsværdien.
IRNR-skattegrundlaget er 1,1 procent af ejendomsværdien på 100.000 euro. Det vil sige 1.100 euro, men grundet de 19 – 24 procent, bliver det 209 eller 264 euro om året.
Er du resident i Spanien, skal du i stedet betale IRPF.
Du kan læse mere om IBI, IRNR og IRPF hos Ret&Råd.dk
Husk at forsikre din bolig
Når du har en ejendom i Spanien, som du ikke nødvendigvis bor i hele året, er det vigtigt, at du har en god indboforsikring.
Det kan godt være, at Spanien er et meget fredeligt land, men den øgende stigning i turister, der køber bopæl i Spanien, har fået øjnene op hos diverse indbrudstyve. Prisen for din forsikring afhænger af din ejendoms egenskaber, som sammen bestemmer dens kvalitet, samt dine ejendele og deres værdi.
En indboforsikring i Spanien har en gennemsnitspris på 200 til 400 euro om året.
Hvis du ikke er meget for at tegne en kæmpe forsikring til dit hus, kan du forsikre dine dyrebareste ejendele og eventuelt indkøbe de resterende møbler til billigere penge. Dine havemøbler behøver ikke at være de dyreste i verden, og din sofa kan sagtens være fra IKEA og stadig være stilren og flot.
Derudover kan du lave en naboaftale, at man holder øje med hinandens boliger og eventuelt giver dem en nøgle til huset, hvis du stoler på dem, så de kan tjekke, om alt er i skønneste orden. Samt kan de også få det til at ligne, at der er nogle, som bor der, når du ikke er der.
Du kan også finde hjælp online, f.eks på Blog-Uno hvor Sarah skriver om, at flytte til Spanien med mand og børn. Der er meget nyttig viden på hendes blog. Du kan bl.a læse om de udfordringer de havde ved at flytte hele deres liv ned til Spanien.
Fællesomkostninger i dit boligområde
Indgår din ejendom i en bebyggelse, et område eller et boligkompleks, hvor der er fællesarealer, er det en selvfølge, at du også skal betale noget i denne sammenhæng. Har boligerne i dit område et fællesområde med pool, skal I alle betale til dens vedligeholdelse, at der bliver skiftet vand, og at området generelt bliver holdt rent og nydeligt.
Desuden er det også lov, at alle ejere er medlem af ejerforeningen. Her bliver budgettet for fællesomkostningerne vedtaget, typisk ved en årlig generalforsamling.
Hvis du gerne vil have en del indflydelse på økonomien angående fællesarealerne og eventuelt har lyst til at forberede eller tilføje til dette, kan du blive formand for ejerforeningen. Så får du en del magt i, hvordan pengene administreres. Det kan for eksempel være, at I gerne vil have en elevator til alle de ældre, der nu måtte bo i området, så de kan slippe for at gå op ad mange trappetrin.
Desuden kan det også være, at en udvidelse af poolen er oplagt, hvis der er flyttet mange flere til området. Man kan også få arrangeret en børnepool, så de voksne uden børn med på turen kan slappe af for sig selv. Børnene kan på den måde også lege uden at skulle tænke på, om de er for vilde eller larmer for meget.
Prislejet er afhængigt af området
Når du er ude i at købe en bolig i Spanien, vil dine udgifter også afhænge af området. Jo mere populært området er, desto dyrere kan dit forbrug også blive. Altså kan det betale sig at bosætte sig i et område, som ikke har fået nær så stor opmærksomhed endnu fra turister fra andre lande. Så kan du opleve billigere restauranter og lokale butikker, da der ikke er den samme konkurrence.
Bor man i Malagas midte, vil man opleve, at alle butikker og restauranter er nødt til at forhøje deres pris, så snart en anden gør det. Samtidig kan de også tillade sig at gøre det, da de alligevel er garanteret en stor kundeskare.
Du kan altså spare mange penge årligt på forbrug alene, hvis du placerer dig strategisk i landet. Desuden er der bestemt også noget charmerende ved at bo i et område, som ikke er blevet overbefolket af turister endnu. Så sikrer du, hvert år du besøger din bolig, at du får en autentisk oplevelse i det spanske land.